Povratak

Žulj od ležanja na laktu psa | Kalusi i higromi

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Sanela Mustafagic


Odgovara:
Sanela Mustafagić, dr. med. vet.
Pet centar, Bože Gumpca 32, Pula

P: Ima li kod vas za kupiti štitnike za lakat psa, za one žuljeve što im se naprave od ležanja? Karlo

O: Kalusima, žuljevima od ležanja su skloniji teži, kratkodlaki psi i psi koji leže na tvdoj podlozi. Nastaju uslijed ponavljajućih trauma u predjelu koštanih izbočina, najčešće lakta, ali mogu nastati i u predjelu kukova, peta, skočnog zgloba. U težih pasa je pritisak naravno veći, naročito ako nemaju ni dugu dlaku koja bi ublažila pritisak; organizam se mora nekako obraniti i koža na zahvaćenom dijelu zadeblja. Sam kalus je u takvom slučaju estetski, ne medicinski problem.

Ono što se svakako preporučuje kao prva mjera je meka podloga, odnosno osigurati psu ležaj. Zadebljalu kožu možete mazati mastima kao što su Dermaflog ili Elastopad, a koje će  zasigurno kožu učiniti elastičnijom, omekšati ju. Predložene proizvode možete naći u ponudi naše ljekarne. No, ako je već došlo do formiranja higroma (vrećica ispunjenih tekućinom), u toj fazi se preporučuju štitnici, odnosno pokušaj  improvizacije istih s ciljem smanjenja pritiska. Štitnike nažalost nemamo u aktualnoj ponudi.

Sam higrom je još uvijek estetski ne medicinski problem, a obično se vlasnici obrate veterinaru tek kad on počne intenzivno rasti, npr. kada je veličine jabuke i veći što se zna dogoditi u teških pasmina kao što je npr. njemačka doga. Higrom obično nije bolan i može biti prisutan godinama, a da psu ne stvara nikakav problem. Neki vlasnici se odlučuju za punkciju, drenažu higroma. Punkciju naravno izvodi veterinar koji može po potrebi lokalno aplicirati i protupalne lijekove. Nažalost ,obično vrlo brzo nakon izvođenja punkcije higrom se opet ispuni tekućinom i postupak je potrebno ponavljati, pri čemu je i veća opasnost od infekcije takvog higroma. Ukoliko se kalus inficira, ulcerira ili dođe do infekcije  spomenutoghigroma nužna je antibiotska terapija.

Stoga Vam predlažem da za početak pokušate s mekšim ležajem, čak i ako je pas u boksu, a ako je boks natkriven (iako ima i nepromočivih ležajeva).  Svakako preporučujem primjenu spomenutih masti, a u slučaju nastanka higroma   pokušati zaštiti to područje od daljnjih trauma, iako, ponavljam, ni oni ne ometaju psa u svakodnevnim aktivnostima, tj. najčešće nisu bolni.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr